Hodogram i alati specijaliste medicine rada za procjenu...
Pristup profesionalnim bolestima kože u medicini rada
za zdravstvene preglede zaposlenih
Vježbe za radnike izložene statičkim   i dinamičkim opterećenjima trupa
Kontakt
Događanja


Proljetni stručni sastanak 2019.

 • Izvještaj
 • Slike
 • Najava
 • Smještaj
 • Prijavnica

Proljetni stručni sastanak HLZ-HDMR-a održan je u Metkoviću, u hotelu »Narona« od 10. do 12. svibnja 2019. s temom »Međusobna suradnja i mišljenje spec. medicine rada i/ili sporta, obiteljske medicine i psihijatrije kod zdravstvenih pregleda vozača i osoba koje drže i nose oružje«.

Stručni sastanak HLZ-HDMR-a bio je posvećen aktualnim temama vezano za novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana NN 94/2018, te o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama NN 03/2019. S obzirom na navedeno, ukazala se potreba za mišljenjem, djelovanjem i iskazivanjem problematike medicinskih struka pri provođenju zdravstvenih pregleda vozača motornih vozila i imatelja oružja.

Kolega Tomislav Furlan, dr. med., specijalist medicine rada i sporta iznio je aktualnosti vezane za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama NN 03/2019 gdje se ne usvaja prijedlog da se prilikom produženja vozačke dozvole za upravljanje vozilima kategorije AM, A1, A2, A, B, BE, F i G, vozač stariji od 67. godina podvrgne zdravstvenom pregledu za vozača. Predlagatelj navedenog nacrta je bilo Ministarstvo unutarnjih poslova RH temeljem evidentnih značajnih statističkih podataka prometnih nesreća vozača starijih od 67 godina, no Nacrt nije usvojen. Sudionici su bili informirani i o Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana NN 94/2018 gdje se ukida obveza redovitih, periodičkih liječničkih pregleda imatelja oružja, te je sva odgovornost za javnu sigurnost stavljena liječnicima opće/obiteljske medicine kao glavnom nositelju. Liječnici opće/obiteljske medicine moraju MUP-u prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja koja bi mogla utjecati na sigurno rukovanje oružjem. Ovim postupkom je svakako narušen odnos liječnik-pacijent. Ujedno je prezentirana i Odluka Ministarstva zdravstva o osnivanju Radne skupine za izradu Pravilnika o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja gdje se očekuje nadolazeća treća sjednica te radne skupine u mjesecu svibnju 2019. god. Kolega Furlan je informirao i o Promemoriji HLZ-HDMR-a gdje je iznesen jasno stav HLZ-HDMR-a da se protivi primjeni ovog Zakona uz navedene stručne argumente. Prememorija je dostupna na stranicama HLZ-HDMR-a.

Dopredsjednica podružnice KoHOMa Dubrovačko neretvanske županije, Sonja Barač, dr. med. specijalist obiteljske medicine, naglasila je važnost i odgovornost obiteljskog liječnika:

Obiteljski liječnici trebaju ostati liječnici sveobuhvatnog kontakta ali primarno liječnici od maksimalnog povjerenja. Liječnici, partneri svojim pacijentima. Širina i nejasnoće vezane uz brojne stavke dvaju zakona na snazi: Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i Zakona sigurnosti prometa na cestama, dovode u opasnost narušavanje tog odnosa. Ukidanje periodičnih pregleda kod ovlaštenih liječnika specijalista medicine rada i prebacivanje odgovornosti za zdravstveno stanje vozača i imatelja oružja samo na obiteljske liječnike, bez jasnih postupnika ni definiranih preciznih dijagnoza i stanja, nije dobro rješenje. Stoga predlažemo za ovaj iznimno kompleksan i sigurnosno važan problem vratiti obvezne periodične preglede kod ovlaštenih doktora, specijalist medicine rada, a temeljem donošenja neophodnog strukovnog postupnika. Kako bi se navedeno ostvarilo nužna je maksimalna suradnja svih liječnika uključenih u liječenje pacijenta i odgovornost pojedinca - pacijenta kao i sustavna i ponavljajuća edukacija o stanjima i bolestima koje pojedinca mogu privremeno ili trajno onesposobiti za vožnju ili posjedovanje oružja.

S obzirom da psihijatri imaju važnu ulogu u ocjeni zdravstvene sposobnosti imatelja oružja, a i po indikaciji, za zdravstvene preglede vozača i kandidata za vozače, prof. dr.sc. Lana Mužinić Marinić, dr.med. spec. psihijatrije, Predstojnica Klinike za psihijatriju KB Dubrava, naglasila je važnost suradnje specijalista medicine rada, psihologa i psihijatra, kao i ostalih struka. Potrebna je edukacija, bolja povezanost i komunikacija unutar struka što je temelj kvalitetnijeg i bržeg rada za donošenje ocjene zdravstvene sposobnosti.

Prim. dr. sc. Jelena Macan, dr. med. spec. med. rada i sporta, prezentirala je je novosti s 27. Konferencije Povjerenstva EPICOHa održane u Wellingtonu (29.04.-02.05.2019). Naglasila je da se najviše govorilo o profesionalnim karcinomima. Dimovi zavarivanje i UV zračenja pri zavarivanju su po novoj kategorizaciji sigurni ljudski karcinogeni tj. pripadaju u IARC grupa 1 . Novosti vezane za ovu temu bit će svakako praćene i prodiskutirane na sljedećim sastancima. Prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović iznijela je svoja zapažanja s AOHC 2019 (28.04. – 01.05.2019) Konferencije Američkog udruženja specijalista medicine rada u Anaheimu CA, kojoj je prisutvovala na poziv organizatora.

HLZ-HDMR, kao i svi članovi, a također i predsjednica Društva prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović, osobno zahvaljuju svim pozvanim predavačima na njihovom osobnom angažmanu i trudu. Posebice se zahvaljujemo domaćinu i organizatorici proljetnog stručnog sastanka HDMRa u predivnom Metkoviću, dr. Dubravki Bošnjak, koja je svojom gostoljubivošću iskreno razveselila sve prisutne članove HDMR-a i sudionike.Ivana Kerner, dr. med.
specijalist medicine rada i sporta


Međusobna suradnja i mišljenja specijalista medicine rada i/ili sporta, obiteljske medicine i psihijatrije kod zdravstvenih pregleda vozača i osoba koje drže i nose oružje

 • ~   Mjesto održavanja: Metković
 • ~   Vrijeme održavanja: 10. - 12. svibnja 2019. god.
 • ~   Bodovanje: (pri HLK za sudionike stučnog sastanka)
   (Povjerenstva za medicinsku izobrazbu liječnika još nije klasificiralo stručni skup)

metkovic

 • ~   P R O G R A M :
~   Petak, 10. svibnja 2019.  (Sportska medicina)   ~
20:00 Svečana večera
~   Subota, 11. svibanj 2019.   ~
08:00-09:00 Okupljanje i registracija sudionika
09:00-09:15 Otvaranje stručnog sastanka, pozdrav organizatora
Ivana Kerner
09:15-10:00 Aktualnosti o zakonskim propisima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača motornih vozila i imatelja oružja
Tomislav Furlan, dr. med., spec. medicine rada i sporta
10:00-10:45 Mjesto obiteljskih liječnika u sprovođenju Zakona. Pacijent-liječnik: partnerski odnos ili?
Sonja Barač, dr. med., spec. obiteljske medicine
10:45-11:30 Psihijatrijsko mišljenje u procjeni vozačke sposobnosti i sposobnosti za držanje i nošenje oružja;
Prof. dr. sc. Lana Mužinić Marinić, dr. med., spec. psihijatrije
11:30-11:45 Pauza
11:45-12:30 Rasprava
12:30-13:00 Izvještaj s Kongresa EPICOH 2019, Wellington –
prim. dr. sc. Jelena Macan, dr. med. spec. med. rada i sporta
~   Nedjelja, 12. svibnja 2019.   ~
09:00-11:00 Rasprava i zaključci stručnog sastanka
11:00-12:00 Sjednica UO HDMR-HLZ

 • ~   Organizacijski odbor:
 • Ivana Kerner
 • Dubravka Bošnjak
 • Azra Huršidić-Radulović
 • Dijana Poplašen • ~   Smještaj:
  Sudionici sastanka biti će smješteni u Hotelu »Narona« u dvokrevetnim sobama

 • Cijene noćenja s doručkom po osobi po danu:
   • dvokrevetna soba, single use 280.00 kn  
   • dvokrevetna soba (po osobi) 200.00 kn  

 • cijene su s PDV-om
  boravišna pristojba – 7.00 kn/dan

 

 • ~   Prijava smještaja:
  • do 3. svibnja 2019.
  • Po isteku roka za prijavu, rezervacije će se primati prema mogućnostima hotela uz primjenu redovnih hotelskih cijena.
 • ~   Plaćanje:
  • predračunom
  • gotovinom
  • kreditnom karticom

   

(Hotel Narona)

 • ~   Kontakt:
  • NARONA, obrt za ugostiteljstvo, vl. Rajka Bulum
  • Trg kralja Tomislava 1
  • HR-20350 Metković
  • tel. 020/681-444
  • oib: 46964011589
  • IBAN ZABA: HR2223600001102361227
  • www.hotelmb.com
  • kontakt osoba: Ivana Bajo
  ~   Dodatno:
  • Svečana večera – petak, 10. svibnja 2019. – 200.00 kn,
   Menu za večeru – švedski stol: sir, pršut, rižot (juneći), teleće pečenje, pečeni krumpir, pečeni odojak, mješana salata, palačinke punjene orasima i čokoladom, piće po želji (vino bijelo, vino crno, pivo, sokovi, mineralna voda)
  • Izlet – subota, 11. svibnja 2019. – 170.00 kn
   Foto safari: "Doživljaj delte Neretve"
   Program se sastoji od dolaska u Neretvu i ukrcaj u neretvanske lađe od kojih su neke stare i preko 100 godina, potom vožnja uz opojni miris Neretve i mandarina uz muzičku pratnju »Duo Neretva«. Iz močvare kreket žaba i pjev ptica podariti će Vam nezaboravni doživljaj i vratiti vjeru u ljepotu i užitak življenja naših predaka.
   Vožnja kroz kanale i rukavce uz razgledavanje bogate flore i faune neretvanske močvare, jedine delte u Hrvatskoj. Slijedi dolazak u Hotel restaurant Villa Neretva ili u Neretvansku kuću koja se nalazi u srcu neretvanske močvare, a koja je stara preko 90 godina. Ista je preuređena u ugostiteljsko turističke svrhe gdje bi dočarali gostima život neretvanskog težaka u srcu močvare, nadomak jezera Kuti, uz muziku i ples.

(neretvanska kuca)


Prijave završene!
Ukupno se prijavilo 47 sudionika.

Prijava

* obavezna polja

** OIB/JMBG je obavezan za liječnike koji žele da im se dodjele bodovi pri HLK za sudjelovanje na stručnom skupu.

OSOBNI PODACI

*

*

**

*


SMJEŠTAJDODATNO
PLATEŽNO ODGOVORNA OSOBA

plaćanje: